FFS assisterer verdens største hangarskip

28. mai 2023

FFS-sjef John W. Nilsen er strålende fornøyd med at selskapet får bidra med taubåt og to lektere, når verdens største hangarskip USS Gerald R. Ford gjester Oslo.

Hangarskip1

FFS Atlas og FFS-lektere bidrar under Oslo-besøket til USS Gerald R. Ford denne uken.

Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Vi er selvsagt ydmyke og stolte over nok en gang bidra til disse spesielle oppdragene, sier Nilsen.

For det er ikke første gangen at FFS får mulighet til å assistere NATO-flåten. Da HMS «Queen Elizabeth» – flaggskipet til den britiske marinen – besøkte den norske hovedstaden i november i fjor, stilte selskapet med Ponton 6 som avstandslekter på Søndre Akershuskai.

FFS HAR OGSÅ bistått tyske ubåter med tilsvarende tjenester ved flere anledninger i norske havner.

Denne gangen mobiliserer FFS én taubåt, to lektere og flere store yokohamafendere.

FFS Ponton 10 brukes som avstandslekter mellom hangarskipet og supplybåtene som frakter ferskvann og septik.

FFS Ponton 6 ligger fortøyd helt akter på krigsskipet, og fungerer som fergeterminal. Opptil tre passasjerbåter, som går i shuttletrafikk mellom skipet og kaia i sentrum, kan dokke her.

FFS Atlas er engasjert som eskortebåt ved inn- og utseiling. I tillegg bidrar taubåten med håndtering av lektere som sørger for forsyninger og søppelhåndtering under oppholdet.

– VI ER NOK EN av svært få norske leverandører som kan bidra på så mange områder og med så mye spesialutstyr. Dette er utstyr som til vanlig brukes i forbindelse med skipsopplag eller som er en del av beredskapsutstyret vårt i forbindelse med berging, sier Nilsen.

Å akkomodere et skip med et mannskap på over 4500 om bord som jobber på 25 dekk, krever mye organisering og en solid dose infrastruktur. Skipet veier over 100.000 tonn, tilsvarende vekten av 66.000 middels store personbiler.

MED EN HØYDE på 78 meter er det 12 meter høyere enn Oslo rådhus. Det er 337 meter langt og 78 meter bredt. De fire propellene i bronse veier 30 tonn hver og er 6,4 meter i diameter.

Og for å sette skipet perspektiv rent militært; det skal kunne få med seg mellom 75 og 90 fly eller helikoptre. Det betyr at hele Norges kampflyflåte, bestående av 52 F-35, ville fått plass om bord.

USS Gerald R. Ford kan lagre kampfly i hangarer under dekk. Skipet ble påbegynt i 2009, men ble først tatt i operativ bruk i 2022 etter årevis med bygging og testing.

DET ER ANSLÅTT å ha kostet nærmere 13 milliarder dollar. Det tilsvarer i dag rundt 140 milliarder kroner. Til sammenligning er det norsk årlig forsvarsbudsjett på rundt 76 milliarder kroner.

Planen er at USS Gerald R. Ford skal bli i Oslo frem til mandag. Ifølge NRK skal skipet videre til Vesterålen der det vil delta i luftøvelsen Arctic Challenge Exercise.

Presentasjon

Taubåt / 1986

 

Lekter / 1982

 

Lekter / 2000