FFS Athos med på enorm løfteoperasjon

20. mai 2022

Her assisterer FFS Athos verdens største løftefartøy. Operasjonen på Shetland har fått internasjonal oppmerksomhet.

default

FFS Athos deltar i en omfattende operasjon der understellet til plattformen Ninian Northern løftes opp fra sjøen og transporteres inn til land.

Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– En betydelig milepæl for Lerwick og den britiske industrien, sier sjefen for havnevesenet på Shetland, Calum Grains, til BBC.

Den britiske allkringkasteren er blant flere internasjonale medier som har omtalt Pioneering Spirits transport av understellet til plattformen Ninian Northern.

DEN SÅKALTE jacketen, som er bygget i stål og er den mest brukte plattformtypen i verden, ble løftet opp fra sjøen og fraktet inn til en lekter som ligger ved land.

Ved Dales Voe på Shetland skal den hugges opp. 97 prosent av stålet vil bli resirkulert. Prosessen vil ta omtrent åtte måneder. Arbeidet utføres av Veolia og Peterson.

– Operasjonen krever en flåte av støttefartøyer, inkludert slepebåter, arbeidsbåter og lektere. At FFS Athos er med her, synes vi selvsagt er veldig gøy, sier John W. Nilsen, daglig leder i FFS.

DET ER ENORME krefter som er i sving. Plattformunderstellet veier hele 8500 tonn. Men så er da også Pioneering Spirit verdens største løftefartøy.

Med sin lengde på 382 meter ville Pioneering Spirit tårne en meter over Empire State Building hvis den sto oppreist, med et dekk som var stort nok til å passe til tre fotballbaner.

DEN ÅTTEBENEDE Ninian Northern-plattformen ble installert i 1978 og startet produksjonen i 1980. Produksjonen opphørte i 2017.

– Vi brenner for bærekraft og synes det er viktig å delta i slike gjenvinningsprosjekter, sier Nilsen.

Relaterte nyheter