FFS med lekterhjelp til den britiske marinen

21. november 2022

Når flaggskipet til den britiske marinen besøker Norge for første gang, skjer det med FFS Ponton 6 som avstandslekter på Søndre Akershuskai i Oslo.

20221121_135552[1]

FFS Ponton 6 ligger mellom kaia og hangarskipet HMS «Queen Elizabeth». (Foto: Roy Engen)

Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

Ankomsten til hangarskipet HMS «Queen Elizabeth» får stor oppmerksomhet i norsk presse. Både VG og NRK skriver om besøket mandag formiddag.

Og midt i begivenhetens sentrum befinner altså en lekter fra Farsund seg.

– Det er klart at vi synes dette er veldig spennende. Samtidig er det slike operasjoner vi bygger driften vår på. Vi har mye utstyr tilgjengelig og kan levere på veldig kort tid, sier John W. Nilsen, daglig leder i FFS.

FFS PONTON 6, som er 55 meter lang og 17,3 meter bred, ble slept inn til hovedstaden av FFS Arion i slutten av forrige uke. Taubåten vil bli liggende ved Filipstadkaia i Oslo til britenes besøk er over.

–  Hvor lenge hangarskipet blir i Oslo er usikkert. Men planen er at FFS Arion tar med seg lekteren hjem til Farsund når besøket er over, sier Nilsen.

IFØLGE EN pressemelding fra det norske Forsvaret skjer besøket til Oslo i forbindelse med den britiske militæroperasjonen Operation Achillean, som foregår i samarbeid med NATO-allierte land.

Hangarskipet, som kan frakte opp til 36 jagerfly og en rekke helikoptre, er det største som noensinne er bygget for den britiske marinen.

ETTER PLANEN skal statsminister Jonas Gahr Støres besøke hangarskipet mandag kveld. Der vil han blant annet møte mannskapet om bord. Det vil ikke være åpent for andre enn inviterte gjester.

– Mens skipet er på besøk i Oslo, skal det gjennomføres flere møter og samtaler rundt videre samarbeid. Som en del av besøket i Oslo ankommer også to fregatter, en destroyer, og et forsyningsskip, skriver Forsvaret.

NORGE OG Storbritannia har en lang og god tradisjon for forsvarssamarbeid. Storbritannia er et sentralt medlemsland i NATO og en viktig militær- og sikkerhetspolitisk aktør som Norge har ulikt samarbeid med.

HMS «Queen Elizabeth» blir liggende ved Søndre Akershuskai i Oslo under oppholdet. Skipet vil være godt synlig i Oslos havnebasseng.

Sammen med FFS Ponton 6.

Presentasjon

Lekter / 2000

 

Taubåt / 1993