Holder oppsyn med opplagsbåtene

4. april 2021

Daglig sjekk av opplagsbåtene og døgnberedskap er en del management-oppdraget FFS har med seismikkrederiene

ffs-oppsyn_med_opplagsbatene-AQ9I4167

– Hvis noe skulle skje og alarmen går, har vi en responstid på en halv time, sier Petter Ludvigsen, som leder management-virksomheten i selskapet.

Med seg på laget som går inspeksjonsrunder på fartøyene, har han tre mann. De samme medarbeiderne pluss en elektriker bytter på å bemanne vakttelefonen.

Den daglige kontrollen om bord tar rundt én time med ettersyn av trosser, maskiner og skrog.

– DET ER FØRST og fremst en visuell sjekk for å avdekke brannfare og vanninntrenging, sier Petter, som alltid er utstyrt med kniv og lommelykt.

– Vi klarer oss ikke uten. Lommelykten brukes til å lyse i alle krinkelkroker, under dørken og når vi sjekker lensebrønnene. Kniven er grei å ha til det meste, sier han.

En dag i uken startes nødgeneratorene om bord og det foretas en såkalt turning av maskinene – enten manuelt eller ved hjelp av elektriske maskiner. Det gjennomføres en månedlig kontroll på hvert skip som er enda mer omfattende, der det blant annet tas vannprøver av maskinene.

– Jobben vår er å holde båtene klare, i tilfelle de skal ut på oppdrag igjen, sier Petter.

FFS MARINE har per desember 2020 managementavtaler med 19 seismikkskip, som ligger i opplag i Lundevågen og Rosfjorden. Mange av båtene bytter gjerne på å være ute på oppdrag. Det betyr at de ved jevne mellomrom mobiliseres for å seile i noen måneder, for så å returnere til opplagshavna.

– Når en båt kommer inn, er den som oftest fullt bemannet. Mannskapet bruker cirka én uke på stenge ned og koble skipet til landstrøm. Så overtar vi. Og da har vi fullt ansvar for båten. Vi passer på at den ligger trygt fortøyd, at den alltid har strøm, at det ikke oppstår lekkasjer eller maskinfeil og at ikke uvedkommende sniker seg om bord. Selv representanter fra rederiet må gå igjennom oss for å kunne komme om bord, sier Ludvigsen.

HAVNEOMRÅDET i Farsund er inngjerdet og overvåket med videokameraer. Når det blåser opp til storm, stiller FFS alle tilgjengelige taubåter i beredskap. Hvert enkelt skip er dessuten utstyrt med eget alarmsystem. Hvis alarmen skulle gå, har FFS en alarmkoffert som varsler vakttelefonen på sms.

– Vi har folk på jobb her nede på kaia døgnet rundt. At vi alltid har noen på vakt, gjør at vi kan respondere raskt på alarmer. Dessuten bidrar ordningen til bedre nattesøvn for de som ikke er på vakt, smiler Petter.

Det han og teamet hans frykter mest er en såkalt «bilge-alarm», som indikerer mulig lekkasje.

– Heldigvis har vi aldri opplevd dette. Men vi er selvsagt alltid forberedt på at det verste kan skje, sier Petter.

Presentasjon

Ingen båter er registrert.