Nå får taubåtene landstrøm fra solceller

7. juli 2022

Halve taket på FFS-verkstedet er nå dekket med solceller. De skal forsyne egne taubåter med landstrøm.

AQ9I1651

John-Tore Stava på taket med solcelleanlegget i bakgrunnen. Fra en app kan han følge strømproduksjonen fra time til time

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Vi er opptatt av å videreutvikle vår grønne profil. Dessuten er det økonomi i dette. Solcelleanlegget vil på sikt være kostnadsbesparende, sier daglig leder John W. Nilsen.

FFS har som mål å redusere CO2-utslippene med 10 prosent frem mot 2030. I tillegg til å produsere egen strøm, skal anleggsutstyr byttes ut med mer bærekraftige varianter.

– DIESELTRUCKER skal erstattes med el-trucker, og alle nye varebiler skal gå på strøm, forteller Nilsen.

På taket av verkstedet i Lundevågen er det nå i sommer montert rundt 350 kvadratmeter med solcellepanel. Fra en mobil-app kan John-Tore Stava følge strømproduksjonen fra time til time.

– TIL NÅ I DAG har vi produsert 212 kilowatt. Det er ikke så galt. Men så er det godt med sol i dag, sier han idet klokken passer 13.

– Det vi ikke bruker selv, selger vi, sier Stava.

Anlegget, som har kostet rundt 15 millioner kroner, vil gi over 100 megawatt i året. Til sammenlikning bruker en enebolig i snitt 20 megawatt per år.

Så fornøyd er FFS-sjef Nilsen at han allerede har bestilt solceller til taket av lagerhallen.

Også til sjøs tenkes det bærekraft. FFS har allerede Norges grønneste taubåt i flåten.

FFS Athos går med elektrisk motorkraft til og fra slepeoppdragene. Det sparer miljøet for utslipp og kundene for kostnader.

MÅLET ER Å bygge om FFS Athos ytterligere, slik at den ikke trenger fossilt drivstoff i det hele tatt.

– Vi vurderer ulike løsninger. Om det blir hydrogen eller helelektrisk der batteriet lades til kai, må vi se på. Men vi har ambisjoner om å være best i bransjen på bærekraft, sier FFS-sjef John W. Nilsen.

Presentasjon

Taubåt / 2014