Tilbyr dieselrensing til lystbåter

29. mai 2023

Har du fått dieseldyr på tanken? Fortvil ikke! FFS hjelper deg med å rense drivstoffet.

AQ9I6296

Tobias Bulæg viser frem dieselrenseren, som kan rense opptil 500 liter i timen.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Vi har kjøpt en stor dieselrenser som kan rense opptil 200 liter i minuttet, som tilsvarer 12.000 liter i timen. Hvis noen lystbåteiere har mistanke om dieseldyr eller uren diesel på tanken, så kan de kontakte oss, sier John W. Nilsen, daglig leder i FFS.

Dieselrenseren står på FFS-kaia i Lundevågen, og er først og fremst anskaffet til eget bruk.

– Men vi har kapasitet til å hjelpe andre, sier Nilsen.

HAN HAR OPPLEVD å få dårlig diesel på samtlige av selskapets våre taubåter. Det er gjerne når båtene bunkrer opp drivstoff i utlandet at vanninnholdet noen ganger blir for høyt.

– Konsekvensene for motoren kan bli katastrofale, hvis dette får ligge i tanken og utvikle seg, sier Nilsen.

Dieseldyr er en fellesbetegnelse på bakterier, sopp og algearter. De er mikroskopiske i størrelse, lever i dieselen, spiser dieselolje og formerer seg raskt ved hjelp av celledeling som kan skje en gang i timen eller enda raskere.

EN ENKELT CELLE kan bli til en biomasse på ti kilo i løpet av bare tolv timer, noe som resulterer i en seig mørk masse som kan bli flere centimeter tykk.

– Til slutt blir disse massene som en stor geleklump. Det ser helt forferdelig ut. Blir det ikke oppdaget tidsnok, vil dieselpumpa havarere og dysene blir ødelagt. På en lystbåt snakker vi fort om reparasjoner på et par hundre tusen kroner, sier Nilsen.

For høyt vanninnhold på dieseltanken gir gjerne ujevn gange på motoren og tette filtre. Da kan det lønne seg å inspisere tanken. Oppdager du da en grå masse i bunnen, bør alarmklokkene ringe.

Har du behov for å rense dieselen på tanken, kontakt verkstedsjef Ronny Christoffersen på mob. 909 74 739.