Klar for et liv på sjøen

24. mai 2022

Etter to år som matroslærling om bord på FFS Amaranth, besto André Gilja (20) fra Borhaug fagprøven med glans.

AQ9I1297

André Gilja besto fagprøven som matros. Her gratuleres han av operasjonssjef i FFS, Leif Steinar Simonsen.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Nå er planen å jobbe i ett år og så gå videre på skole for å bli styrmann. På sikt er målet å bli skipper, men først vil jeg lære så mye som mulig. Som skipper har du mye ansvar, og da er det viktig med erfaring fra andre roller om bord, sier Gilja.

Han har vært en av til sammen tre matroslærlinger på taubåtene til FFS. En ny matroslærling og en motormannslærling kommer til høsten.

På land har en elektrikerlærling nettopp startet. Og snart begynner det to på verkstedet som vil gå i lære for å bli industrimekanikere.

– FFS ØNSKER å bidra til at vi fortsatt kan ha norske sjøfolk. Å ha lærlinger betyr også mye for miljøet. Og så bidrar de selvsagt med god arbeidskraft, sier operasjonsleder i FFS, Leif Steinar Simonsen.

Sammen med teknisk sjef Stian Hoholm har han vært en del rundt på videregående skoler og fortalt om mulighetene i FFS.

– Det er ikke så mange ungdommer som vet konkret hva vi driver med. Derfor er det viktig å vise frem virksomheten, sier Simonsen.

ANDRÉ GILJA gikk ett år på teknikk og industriell produksjon (TIP) på Eilert Sundt videregående skole, før han mønstret på skoleskipet MS Gann i Stavanger.

– MS Gann er som et flytende klasserom. Vi bor og går på skole om bord. Her fikk jeg prøve meg på alt fra fortøyning og arbeid i maskinrommet til å gå brovakter. I tillegg reiste vi litt rundt og var blant annet på Isle of Man, forteller Gilja.

SJØMANNSLIVET ga mersmak. Gjennom Maritimt Opplæringssenter fant Borhaug-gutten ut at det fantes lærlingplasser til sjøs hos en lokal bedrift. Han søkte, og snart mønstret han på FFS Amaranth.

– Jeg ønsket å være på en mindre båt, og det viste seg å passe meg bra. Mannskapet er på fem eller seks stykker. Det er et lite miljø, og du blir kjent med alle om bord. I tillegg er FFS Amaranth en eldre båt. Dermed var alltid nok vedlikeholdsarbeid å ta seg til, sier Gilja.

Blant oppgavene hans var å klargjøre båten for slep. Av og til var han også med om bord i båten som skulle slepes.

Han satte opp lanterne, gikk brovakt og jobbet nede i maskinrommet – i tillegg til å rustpikke og male.

– ENKELTE GANGER måtte jeg som lærling bidra i opplæringen av nye matroser. Miljøet var veldig bra. Jeg jobbet sammen med folk fra hele landet, og traff mange ulike personligheter, smiler Gilja, som fikk med seg noen utenlandstokt i løpet av tiden som lærling.

– Vi var i Polen tre ganger og hadde flere oppdrag i Danmark. På slutten var jeg også med FFS Arion to turer til Tyrkia, forteller Gilja.

Selve fagprøven var vanskeligere enn han trodde den ville være.

– Først hadde vi en teoretisk del, og så en praktisk der vi gikk igjennom ulike temaer. Heldigvis gikk det greit, sier Gilja.

Nå vil han ta et nytt år på sjøen. Etterpå håper han å komme inn på en teknisk fagskole som tilbyr maritime fag.

AT LÆRLINGENE har ambisjoner ut over det å være matros, er noe FFS-ledelsen ser veldig positivt på.

– Vi ønsker å motivere medarbeiderne våre til å ta mer skole. Derfor går vi ofte inn og støtter skolegangen økonomisk, mot at den ansatte forplikter seg til å jobbe hos oss etterpå. For oss er det viktig å beholde flinke folk som kjenner vår kultur, sier operasjonssjef Leif Steinar Simonsen.

Daglig leder John W. Nilsen er tydelig på at FFS skal være en attraktiv lærlingbedrift.

– Vi har bare gode erfaringer med å ta inn lærlinger. De er viktige for rekrutteringen vår. Nå som det er blitt mangel på lærlinger, har vi en stor jobb å gjøre med å vise ungdommen at livet på taubåt er gøy og givende, sier Nilsen.

Presentasjon

Taubåt / 1993